Jeszcze jakiś czas temu kuchnia made in USA kojarzyła się przede wszystkim z sieciówkami oferującymi burgery niezłej, ale nie najlepszej jakości. Dziś jednak otworzyliśmy się na smaki zza oceanu. I okazuje się, że… Amerykanie umieją gotować. A ich propozycje dań to prawdziwa feeria smaków – zwłaszcza dla naprawdę głodnych.

Jakie amerykańskie dania można zaliczyć do grona prawdziwych "must eat"? Przyjrzyjmy się tym najbardziej znanym i popularnym.

Burgery – klasyka z najwyższej półki

Burgery odczarowaliśmy już kilka lat temu. Bo chyba już mało kto, myśląc o burgerze, ma na myśli spłaszczoną bułkę z cieniuteńkim kotlecikiem z wołowiny i przypadkowymi, powtarzalnymi dodatkami. Dziś już w pełni rozumiemy, jak ważna jest i jakość wołowiny i sposób jej grillowania oraz sama kompozycja burgera. Te najlepsze, w wersji gourmet, z kotletem ze 100% wołowiny, wysmażonym w stopniu, jaki sobie zażyczymy, to właśnie to. Zwłaszcza w połączeniu z grubo krojonymi frytkami albo typowo amerykańskimi krążkami cebulowymi. Jeśli jeszcze nie próbowałeś – koniecznie nadrób zaległości. Bo to danie, którego po prostu trzeba spróbować!

Amerykańska pizza – dla wielu ulubiona

Wielu z nas podczas pierwszej wycieczki do Włoch przeżywa prawdziwy szok. Okazuje się, że włoska pizza jest naprawdę cieniutka i minimalistyczna. Smakuje oczywiście fenomenalnie, ale my Polacy najchętniej jednak delektujemy się taką na nieco grubszym cieście, i to z serem w rantach. No cóż, to bynajmniej nie wynalazek Włochów, a… włoskich imigrantów na amerykańskiej ziemi. Puszyste ciasto z chrupiącym spodem, ciągnąca się mozarella, także w wysokich rantach, a do tego bardziej odważne połączenia smakowe. Ananas na pizzy? Dla wielu to herezja. Fanów tego słodkiego dodatku jednak nie brakuje. I choć ojczyzną pizzy hawajskiej nie są Hawaje a Kanada, Amerykanie ją uwielbiają. Ale nie tylko ją. Kompozycji charakterystycznych dla nowojorskiego Brooklynu, Chicago czy słonecznej Kalifornii nie brakuje. Tych najciekawszych skosztujesz także i w Polsce – np. w New York Pizza Department. Uwaga: ta pizza potrafi być naprawdę sycąca!

Ostre klimaty – meksykańskie wpływy

Stany Zjednoczone to prawdziwy mix kulturowy. Miejsce, gdzie miesza się tak wiele tradycji i wpływów, że i kuchnia ma wiele oblicz. Zwłaszcza, gdy wyruszysz do wielokulturowego Nowego Jorku czy na południe, możesz skosztować świetnej kuchni inspirowanej smakami Meksyku. Czego warto spróbować? Nie tylko

klasycznej tortilli czy burrito, ale i choćby naprawdę pikantnego Chimichanga – placka tortilla z mięsem chilli con carne i serem mozarella.

A jeśli wolisz coś bardziej lekkiego – zawsze możesz zamówić klasyczną Ceasar’s Salad, czyli sałatkę Cezara – z grillowanym kurczakiem, sałatą lodową, grzankami, pomidorkami koktajlowymi i niesamowitym dressingiem, który w wielu wersjach zawiera... zblendowane anchois. Smakuje lepiej niż brzmi – gwarantujemy.

Kuchnia USA przyniesie Ci wiele ciekawych kulinarnych doznań. Spróbuj jej więc – także w dostawie, bez opuszczania granic Polski i Europy!