Tradycyjnie, czyli blaty laminowane

Są to najpopularniejsze blaty kuchenne zarówno ze względu na swoją cenę, jak i wzornictwo. Nie odznaczają się spektakularną trwałością, ale spokojnie wytrzymają nawet dziesięć lat przy odpowiednim użytkowaniu. Wykonane są z dobrej jakości płyty wiórowej, a warstwa wierzchnia, czyli laminat, to rodzaj plastiku. Blaty laminowane nie pochłaniają wody, ale nie są odporne na zarysowania. Nie poleca się stawiania na nich bardzo gorących garnków. Wytrzymują za to spotkanie z domowymi środkami czystości, kawą, herbatą, sokami. Kolorów i wzorów blatów laminowanych jest tak wiele, że wystarczy zmienić właśnie ten jeden element wystroju, by kuchnia nabrała zupełnie nowego oblicza. Laminowanych blatów kuchennych nie sposób pominąć w sklepach, ponieważ ich oferta jest ogromna.

Ekologicznie, czyli blaty drewniane

Blaty do kuchni wykonane z naturalnego surowca zyskują coraz więcej zwolenników. Niektórych odstraszać może tylko cena. Drewniane blaty są droższe od laminowanych, wykonuje się je ze sprasowanych klepek drewnianych. Blaty z jednolitego drewna widujemy bardzo rzadko nie tylko ze względu na wysoką cenę. Pod wpływem wilgoci, o którą w kuchni nie jest trudno, jednolity drewniany blat łatwo może ulec odkształceniu. Blat ze sprasowanej klejonki lepiej radzi sobie w wilgotnym środowisku. O drewniany blat kuchenny trzeba bardzo dbać, ponieważ wymaga on regularnych zabiegów konserwujących, przede wszystkim olejowania.

Zobacz ofertę blatów kuchennych IKEA

Solidnie, czyli blat z kamienia

Blaty granitowe lub marmurowe nie będą dla większości z nas małym wydatkiem, ale to inwestycja na lata. Są odporne na zarysowania, spokojnie można stawiać na nich gorące garnki. Granit i marmur to naturalny surowiec i z łatwością wchłania wodę. Dlatego właśnie na kamiennych blatach nie należy na długi czas zostawiać mokrych przedmiotów. Wykonanie blatu z kamienia nie jest łatwe, wymaga dużej precyzji. Decydując się więc na kamienny blat kuchenny, wymiary trzeba ustalić z największą dokładnością. Blatów kuchennych z kamienia nie da się dosztukować ani przyciąć po obróbce brzegów.

Blaty ze szkła, aluminium i betonu

Wspólną cechą tego typu blatów jest wysoka cena, dlatego spotkać je można naprawdę rzadko. Blaty szklane są w gruncie rzeczy delikatne, dobrze wyglądają, ale lepiej nie tłuc na nich kotletów. Takie lady z wylewanego betonu można zrobić pod warunkiem, że zna się wysokość blatu kuchennego, szerokość blatu kuchennego, oraz fachowca gotowego zrobić precyzyjną wylewkę. Blaty aluminiowe zachwycą minimalistów ascetycznym wyglądem. Są też łatwe w utrzymaniu. Aby zamontować taki blat, potrzebny jest solidny stelaż, ponieważ aluminium jest metalem miękkim i łatwo ulega zniekształceniu. Warto rozważyć tę opcję, jeśli jesteśmy fanami nowości wnętrzarskich.